Τέσσερις εποχές
Στόχος της δραστηριότητας: Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να εκφράσουν τα παιδιά τις παραστάσεις, τις βιωμένες εμπειρίες και τις γνώσεις τους γύρω από τις εποχές. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές-τριες, να χρησιμοποιήσουν τους εννοιολογικούς χάρτες σαν ένα εργαλείο δημιουργικής σκέψης (αποκλίνουσα σκέψη). Συμμετέχοντας σε ένα καταιγισμό ιδεών και τοποθετώντας τις ιδέες τους στο χαρτί χωρίς κριτική σύμφωνα με τα κριτήρια του brainstorming (Osborn, 1948, Dunn, 1981), οι ιδέες θα γίνονται σαφέστερες και το μυαλό πιο ελεύθερο για να συλλάβει νέες ιδέες. Αυτές οι νέες ιδέες μπορεί να συνδεθούν με τις υπάρχουσες και να προκαλέσουν νέες συνδέσεις που θα οδηγήσουν και σε άλλες ιδέες.
Οι εννοιολογικοί χάρτες που θα κατασκευάσουν τα παιδιά να γίνουν ένα εργαλείο μεταγνώσης και να τα βοηθήσουν με το "να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν", να αποκτούν δηλαδή επίγνωση των διαδικασιών μάθησης, δίνοντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να παρατηρούν τις αλλαγές που υπόκειται η γνωστική αυτή δόμηση μέσα στο χρόνο.
Στόχος της διδακτικής αυτής παρέμβασης είναι τα παιδιά να εμπλακούν στη διαχείριση ενός σύνθετου σχεδίου εργασίας αναπτύσσοντας έτσι την κριτική σκέψη τους και τις συνεργατικές τους δεξιότητες. Οι εννοιολογικοί χάρτες να αποτελέσουν ένα επικοινωνιακό μέσο, έτσι ώστε να ενισχύεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας και να ενδυναμώνεται η μάθηση (Ματσαγγούρας, 2000).
Σχήμα 4: "Τέσσερις εποχές": μια ενδιάμεση μορφή του κοινού χάρτη.
Τζούλια Φορτούνη και Μαρία Φραγκάκη