Cafe Mortel


Τα "Cafe Mortel" είναι συναθροίσεις ατόμων σε καφενεία που θα ήθελαν να συζητήσουν για τον θάνατο. Η ιδέα ανήκει στον Ελβετό κοινωνιολόγο Μπερνάζ Κρετάζ και ονόμασε αυτές τις συναθροίσεις "cafe mortel". Η πρωτοβουλία αυτή του Κρετάζ έγινε γιατί, ως κοινωνιολόγος διαπίστωσε, ότι οι Γάλλοι αποφεύγουν να συζητούν για τον θάνατο, θεωρώντας το θέμα σαν "ταμπού" ή σαν "οδυνηρή μυστικοπάθεια". Σύντομα αυτό διαδόθηκε και σε άλλες χώρες με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα.

Στο κινηματογραφικό έργο το Chaos των αδελφών Ταβιάνι υπάρχουν τέσσερα επεισόδια. Το τέταρτο είναι εμπνευσμένο από τον Πιραντέλλο.

Στο επεισόδιο αυτό ο ηλικιωμένος γιος μιλάει με τη νεκρή μητέρα του. Λίγο πριν από το τέλος του επεισοδίου ο γιος λέει στη μητέρα του. «Αυτό μητέρα που με πληγώνει είναι ότι εσύ υπάρχεις για μένα, ενώ εγώ δεν υπάρχω για σένα.» 

Δείτε παραφρασμένο αυτόν τον διάλογο

Ο θάνατος λοιπόν των δικών μας ανθρώπων δεν είναι παρά ένας οδυνηρός  ακρωτηριασμός μιας ζωντανής σχέσης.

Ο φιλόσοφος που ασχολήθηκε με τον θάνατο των δικών μας ανθρώπων είναι ο Πλούταρχος. Ο Πλούταρχος είχε τέσσερα αγόρια και μια κόρη. Έχασε τα δυο αγόρια του και μετά πέθανε ξαφνικά η μικρή του κόρη που ήταν μόλις 2 χρονών. Ο Πλούταρχος έλειπε για ταξίδι και το έμαθε το νέο στην Τανάγρα. Τότε κάθισε και έγραψε ένα γράμμα στη γυναίκα του. Προφανώς η Τανάγρα από τη Θήβα δεν απέχει και πολύ και θα μπορούσε να πάει στη γυναίκα του και να την παρηγορήσει. Όμως πάνω στον πόνο του συνέταξε αυτό το γράμμα στην πολυαγαπημένη του γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως «τέχνη αλυπίας»και απευθύνεται σε κάθε μάνα κάθε τόπου και κάθε εποχής που γεύεται το πικρό ποτήρι της απώλειας του σπλάχνου της.

Αφήγηση της επιστολής:

Ενώ ο θάνατος ο δικός μου, όπως λένε οι φιλόσοφοι, είναι ατομική υπόθεση. Γεννιέμαι και πεθαίνω μόνος μου. Δεν το μοιράζομαι με κανέναν. Ο θάνατος δεν είναι κάτι τυχαίο, δεν έρχεται απ’ έξω, είναι η ύψιστη δυνατότητα της ίδιας μας της φύσης. Είναι το μόνο πράγμα που υφίσταμαι μόνος μου, που κανένας δεν μπορεί να κάνει για λογαριασμό μου. Ο θάνατός μου είναι η πιο προσωπική μου δυνατότητα, η πιο αυθεντική. Δεν κείται στο τέλος της ζωής μου, αλλά ως δυνατότητα είναι παρούσα κάθε στιγμή, μέσα σ’ αυτήν την ίδια την πράξη του ζειν.

Ο μπαρμπαθανάσης στο χωριό μου αυτό το είπε πολύ πιο απλά. Η ζωή μου είναι μια πορεία προς τον τάφο άσε που στο δρόμο μπορεί να πεθάνεις.

Ότι τον θάνατο δεν μπορείς να μοιραστείς με κανέναν, δείτε παραδείγματα - ανέκδοτα

Συχνά με ρωτούν: Καλά δεν φοβάσαι τον θάνατο;

Και τους απαντώ.

Και βέβαια τον φοβάμαι. Αλλοίμονο αν δεν φοβόμουσταν τον θάνατο. Δεν θα υπήρχε ζωή πάνω στον πλανήτη.

Πολλοί στοχαστές μιλούν για τον φόβο του θανάτου, όπως ο Επίκουρος,  και το πρόβλημα δεν είναι η απουσία φόβου αλλά πως να ελέγχεις ή να επιβάλλεσαι σε αυτόν τον φόβο.

Ο Φρόιντ μιλάει με ποιον τρόπο να απαλύνουμε αυτόν το φόβο, οι δε σύγχρονοι υπαρξιστές φιλόσοφοι μιλούν για αγωνία θανάτου

Πολύ περιληπτικά θα κάνω μια σύντομη αναφορά όλων των μεγάλων στοχαστών από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.
Πολύ περιληπτικά θα κάνω μια σύντομη αναφορά όλων των μεγάλων στοχαστών από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα

Κατά τον Όμηρο οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων για ένα μόνο πράγμα ζήλευαν τους ανθρώπους. Tο γεγονός ότι είναι θνητοί.

Όταν η Καλυψώ ζήτησε από τον Οδυσσέα να γίνει αθάνατος αυτός δεν το δέχθηκε και είπε: «θέλω τη ζωή και όχι την αθανασία, γιατί η ζωή είναι ένα δώρο». Και πρόσθεσε:«Δεν θέλω να εγκαταλείψω τους δικούς μου στη μοίρα τους χωρίς να τη μοιράζομαι».

Είναι ο θάνατος που δίνει αξία και νόημα στη ζωή. 

Ο Θαλής ο Μιλήσιος έλεγε: Το να ζει κανείς ή να μη ζει είναι το ίδιο πράγμα.

Μάλιστα, τον ρώτησαν γιατί τότε δεν πεθαίνει και η απάντηση ήταν: Μα είναι το ίδιο πράγμα.

Το ίδιο έχει εκφράσει και ο Επίκουρος.

 «Ο σοφός ούτε παρακαλεί να ζει, ούτε φοβάται να μη ζει, επειδή ούτε έχει σφοδρή επιθυμία να ζει ούτε πιστεύει ότι είναι κακό να μη ζει».  

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι δεν είναι κακό να μη ζει, εξοικειώνεται με το φαινόμενο της ανυπαρξίας και δεν φοβάται να μη ζει. Ενώ ζούμε και ο θάνατος δεν είναι μπροστά μας, εντούτοις, υποφέρουμε περιμένοντάς τον. Κι αυτό είναι άδικο. Γιατί το μέλλον δεν μας ανήκει. (Το κατακτούμε). 

Κατά τον Ηράκλειτος «Ζωή – θάνατος», πρόκειται περί ενός αντιθετικού ζεύγους, όπως το καλό με το κακό, το άδικο με το δίκιο κοκ. Αντίστοιχα αντιθετικά ζεύγη με τη ζωή και τον θάνατο είναι:

Θνητός - αθάνατος

Άνθρωπος – θεός 

Άλλο θεός – δημιουργός και άλλο θεός που είναι δημιούργημα της φύσης, όπως οι δωδεκάθεοι.

Ο άνθρωπος έχει παράλληλα με το θνητό και την αθάνατη πλευρά. Για παράδειγμα, η ομορφιά της γυναίκας υπάρχει και είναι ανεξάρτητη από τη θνητότητα. Και αυτή δεν είναι παρά η θεά Αφροδίτη.

Ο Λουκιανός κάνει έναν φανταστικό διάλογο με τον Ηράκλειτο και τον ρωτάει:

Τι είναι θεός και ο Ηράκλειτος απαντάει: Άνθρωπος αθάνατος. Στη συνέχεια τον ρωτάει: Μα τι είναι άνθρωπος και απαντάει: Θεός θνητός.

Επίσης: Ο Ηράκλειτος κακίζει τη γένεση όταν ο μόνος σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι άνθρωποι ζουν σαν να έχουν δική τους σκέψη και φρόνηση, ενώ η σωφροσύνη πηγάζει από τη γνωριμία με τη φύση και από τον Ηρακλείτειο Λόγο.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Σωκράτης. Ο θάνατος δεν είναι σκοπός της ζωής αλλά μόνον όρος ζωής, δηλαδή κέντρισμα για δημιουργία. 

Ο Θεοδωρακόπουλος το ερμηνεύει αυτό ως εξής: Σκοπός της ζωής είναι να λάβει νόημα με την πράξη, τον Λόγο, την Επιστήμη και την ποίηση.

Στα ίδια μήκη κύματος ο Καζαντζάκηςστην Ασκητική λέει: πως κάθε στιγμή της ζωής είναι μια στιγμή πιο κοντά στον θάνατο. Άρα σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. 

Αλλά, παράλληλα, κάθε στιγμή της ζωής είναι μια στιγμή δημιουργίας. Άρα σκοπός της ζωής είναι η αθανασία.

Και τα δυο αντίδρομα ρέματα είναι άγια.

Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ’ όραμα που χωράει κι εναρμονίζει τις δυο τούτες άναρχες, ακατάλυτες ορμές· και με τ’ όραμα τούτο να ρυθμίσουμε το στοχασμό μας και την πράξη μας.

Αυτή είναι η Ηρακλείτεια αρμονία μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Άραγε είναι η δημιουργία από μόνη της αρμονία; 

Αλλά για ποια δημιουργία ή αθανασία μιλάμε;

Θα σας αναφέρω ένα κινηματογραφικό επεισόδιο του σκηνοθέτη Ακίρα Κουρασάβα. Κάνετε κλικ ΕΔΩ

Δηλαδή δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη ζωή.

Η ζωή αποκτά νόημα με την αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους, είναι ίσως η ανώτερη έκφραση ανθρωπιάς και προϋποθέτει την αποδοχή του άλλου, τον σεβασμό, την κατανόηση, την ετεροσυναίσθηση και τη γνήσια επικοινωνία. “Επιστροφή στον Άνθρωπο, στον Πολιτισμό, στη Φύση και στο Όνειρο”. Αλλά αυτά κατακτώνται μόνο μέσα από υπερβάσεις, όπως η υπέρβαση του εγωκεντρισμού και του εθνοκεντρισμού.

Κατά τον Πλάτωνα «Φιλοσοφία εστί μελέτη θανάτου»  

Επίσης «Οι ορθώς φιλοσοφούντες αποθνήσκειν μελετώσι», δηλαδή, όσοι φιλοσοφούν σωστά, μελετούν πως θα πεθάνουν.  Και συνεχίζει: «Και το τεθνάναι αυτοίς ήκιστα φοβερό», δηλαδή, και όταν θα έρθει η ώρα να πεθάνουν δεν θα φοβούνται τον θάνατο, γιατί στη διάρκεια της ζωής τους η σχέση τους με τον θάνατο ήταν σωστή.

Στα ίδια μήκη κύματος ο Φρόιντ γράφει στον Αϊνστάιν «αν θέλεις ζωή, ετοιμάσου για τον θάνατο» κατά το «αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο».

Ο Φρόυντ λέει, ότι ο άνθρωπος ζει σαν να μην πρόκειται να πεθάνει ποτέ, κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα του κουβαλάει τον αρχέγονο άνθρωπο που πίστευε στη δική του αθανασία. Ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν πίστευε στον δικό του θάνατο. Έτσι κι εμείς σήμερα  ζούμε σαν να μην πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε.

Κατά τον Φρόυντ, ο καθένας μας χρωστάει στη φύση έναν θάνατο και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εξοφλήσει αυτό το χρέος, με λίγα λόγια ο θάνατος είναι φυσικός, αναμφισβήτητος και αναπόφευκτος και η μόνη σωτηρία για τον άνθρωπο για να απαλυνθεί από όλες αυτές τις φοβίες και τα άγχη είναι η μυθοπλασία, δηλαδή οι Τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο. Εκεί βρίσκουμε ανθρώπους που ξέρουν να πεθαίνουν, ακόμα και τέτοιους που καταφέρνουν να σκοτώσουν έναν άλλον. Μόνον εκεί εκπληρώνεται για μας η προϋπόθεση υπό την οποία θα μπορούσαμε να συμφιλιωθούμε με τον θάνατο, αν δηλαδή παρόλες τις μεταπτώσεις της ζωής η δική μας ζωή παρέμενε ανέπαφη.

Στο πεδίο της μυθοπλασίας βρίσκουμε εκείνο το περίσσευμα ζωής που χρειαζόμαστε. Πεθαίνουμε ταυτιζόμενοι με έναν ήρωα παραταύτα όμως επιζούμε και είμαστε έτοιμοι, και για δεύτερη και τρίτη φορά πάλι χωρίς ζημιά, να πεθάνουμε μαζί με άλλους ήρωες.

Απλά χωρίς τον θάνατο, κατά τον Φρόιντ, δεν θα υπήρχαν ούτε μουσική, ούτε τέχνες, ούτε θέατρο.

Ο Σοπενχάουερλέει πως ο θάνατος είναι το δαιμόνιο που εμπνέει, ο μουσηγέτης της φιλοσοφίας. Χωρίς αυτόν, δύσκολα θα μπορούσε να φιλοσοφήσει ο άνθρωπος.

Να σας θυμίσω σχετικά  τρεις μεγάλους τραγικούς μας ποιητές. Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη.

  • Ο Αγαμέμνων σφάζεται στα λουτρά. 
  • Τη Κλυταιμνήστρα, τη σφάζει ο γιος της. 
  • Ο Αίγισθος, τον σκοτώνει ο Ορέστης. 
  • Ο Οιδίπους βγάζει τα μάτια του και ύστερα πεθαίνει στον Κολωνό. 
  • Η γυναίκα του και μητέρα του, η Ιοκάστη, απαγχονίζεται. 
  • Η  Αντιγόνη, τη θάβουν ζωντανή. 
  • Οι γιοι του Οιδίποδα, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. 
  • Ο Αίας, ο υπέροχος αυτός στρατιώτης, αυτοκτονεί με το ξίφος του. 
  • Ο Ιππόλυτος, ηθικά ναυάγια, συντρίβεται κομμάτια στους βράχους, (όπως σήμερα ένα τροχαίο ατύχημα.) 
  • Η Μήδεια σφάζει τα παιδιά της κλπ. 

Τα ίδια παρατηρούμε και στον Σαίξπηρ: Μάκμπεθ, Οθέλος, Άμλετ, Δεσδαιμόνα, Οφηλία κλπ

Η τέχνη του παραμυθιού είναι αυτή που γεφυρώνει το όνειρο με την πραγματικότητα, τον άνθρωπο με τη φύση και τελικά τη ζωή με τον θάνατο.

Οι σύγχρονοι φιλόσοφοι υπαρξιστές δεν μιλούν απλά για τον φόβο του θανάτου, αλλά για την αγωνία που συνδέεται με την θνητότητα, την προσωρινότητα, το κενό της ανθρώπινης ύπαρξης, την αδυναμία ελέγχου πάνω σε αυτήν.  

Ο Κίρκεγκωρ,ένας από τους πρώτους μεγάλους φιλοσόφους υπαρξιστές, μιλάει για την αγωνία του θανάτου. Η αποδοχή του θανάτου όμως είναι η καλύτερη λύση. Σύμφωνα με τον Κίρκεγκωρ, «έτσι μπορεί και πρέπει να υπερβούμε την αγωνία αυτή και να την ενώσουμε με ένα είδος επικούρειας γαλήνης». 

Αυτό ήταν και η φιλοσοφία της Ψυχολόγου Κιούμπλερ Ρος. Η μόνη λύση και θεραπεία γι αυτούς που γνωρίζουν την ημερομηνία λήξης είναι η αποδοχή του θανάτου τους.

Κατά τον Χάιντεγκερ το πεπερασμένο του ανθρώπου είναι απόλυτο και ουσιώδες. Δεν υπάρχει επίσης ούτε κατάληξη, ούτε ολοκλήρωση της ζωής. Συνεπώς αποκλείεται η δυνατότητα ο άνθρωπος να γίνει κύριος της υπάρξεώς του. Κάθε ζωή οδηγείται ανέκκλητα προς τον θάνατο. Mε λίγα λόγια ο θάνατος είναι φυσικός, αναμφισβήτητος και αναπόφευκτος.

 Ο Σωκράτης λίγο πριν πιεί το κώνειο.

- "Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν μετά τον θάνατο, ή τελεία μηδένιση ή μετοίκηση της ψυχής από τον εδώ τόπο σε έναν άλλο. Οποιοδήποτε και από τα δυο συμβαίνει δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο.

Αν πρόκειται περί οριστικού αφανισμού, τότε αυτό θα μοιάζει με έναν μακρύ ύπνο δίχως όνειρα, και τι πιο ευχάριστο.

Αν με τον θάνατο πάμε σε άλλο μέρος, και τότε πάλι είναι επιθυμητός, αφού εκεί θα ανταμώσουμε θεούς, σοφούς και αγαθούς και ανθρώπους που είναι πολύ καλύτεροι από τους εδώ. 

Για το λόγο αυτό δεν αγανακτώ για τον θάνατό μου.

- Εγώ φεύγω, εσείς μένετε. Για ποιον είναι καλύτερα ένας θεός το ξέρει.

- Και τέλος αφού ήπιε το κώνειο και άρχισε να παραλύει, μόλις πριν από το μεγάλο τέλος, είπε στον μαθητή του τον Κρίτωνα: «Χρωστάμε έναν κόκορα στον Ασκληπιό, να Του τον προσφέρετε, Κρίτωνα, να μην το αμελήσετε». 

Γιατί άραγε αυτή την ύστατη στιγμή ο Σωκράτης να ήθελε να ευχαριστήσει τον Ασκληπιό, τον θεό της υγείας και της θεραπείας; Φαίνεται ότι για τον φιλόσοφο εκείνη η στιγμή ήταν το τελευταίο βήμα στον δρόμο για την υπέρτατη θεραπεία! 


Κβαντική ύπαρξη της ψυχής

Στην εκπομπή Through the Wormholeτον Ιούνιο του 2011 παρουσιάστηκε μια θεωρία από δύο παγκοσμίου φήμης επιστήμονες της κβαντικής φυσικής, οι οποίοι λένε ότι μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη της ψυχής.

Ο Αμερικανός DrStuart Hameroff και ο Βρετανός φυσικός Sir Roger Penrose ανέπτυξαν αυτή την κβαντική θεωρία της συνείδησης υποστηρίζοντας ότι οι ψυχές μας περιέχονται μέσα σε δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι που ζουν μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Ας πούμε ότι η καρδιά σταματά να χτυπά, το αίμα σταματά να ρέει, τότε οι μικροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική τους κατάσταση αλλά η κβαντική πληροφορία εντός των μικροσωληνίσκων δεν καταστρέφεται, δεν μπορεί να καταστραφεί, διανέμεται και διαχέεται στο σύμπαν γενικότερα.

Εάν ο ασθενής έχει αναβιώσει, από αυτή την κατάσταση τότε οι κβαντικές πληροφορίες μπορεί να πάνε πίσω στους μικροσωληνίσκους και ο ασθενής λέμε ότι είχε μια εμπειρία κοντά στο θάνατο. Σε περίπτωση όμως θανάτου του ασθενούς, η κβαντική πληροφορία μπορεί να υπάρξει έξω από το σώμα του επ’ αόριστον – ως ψυχή.

Κβαντική υπόσταση της ψυχής

Video


Και μη περιμένεις με φόβο

τον φόβο του ανύπαρκτου.

Αυτόν δεν θα τον συναντήσεις ποτέ

κανείς δεν τον συνάντησε

μην τον περιμένεις

Γιάννης Σκληβανιώτης

«Γεννηθήκαμε μια φορά και δε γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα τον άπαντα. Εσύ όμως, ενώ δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία γι’ αργότερα. Κι η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, κι ο καθένας μας πεθαίνει μες στις έγνοιες."
Επίκουρος 

 

 

 

 


Ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, γιατί τότε θα ήταν και για τον Σωκράτη. Τον θάνατο τον κάνει φοβερό η ιδέα ότι είναι φοβερός.


Πένθησε με μέτρο τους γνωστούς σου. Γιατί δεν έχουν πεθάνει, αλλά τον ίδιο δρόμο που όλοι αναγκαστικά θα περάσουμε, αυτοί τον πήραν πρώτοι.


Τίποτα δεν διαφέρει ο θάνατος από τη ζωή.


Η ζωή και ο θάνατος συγχωνεύονται και δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη ούτε προορισμός, υπάρχει μόνο το ΕΙΝΑΙ.


Ε' κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάμματα κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην υποτέλεια! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις. Το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα είναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!!!!!


Πεθαίνοντας θα προσφέρω στους ανθρώπους τα πιο πλούσια δώρα μου. Αυτό έμαθα απ' τον ήλιο, που όταν δύει είναι τόσο λαμπρός και με τους ανεξάντλητους θησαυρούς του βυθίζεται στη θάλασσα, έτσι που κάνει τον φτωχό ψαρά να κωπηλατεί με χρυσωμένα κουπιά.


Ο θάνατος είναι το δαιμόνιο που εμπνέει, ο μουσηγέτης της φιλοσοφίας. Χωρίς αυτόν, δύσκολα θα μπορούσε να φιλοσοφήσει ο άνθρωπος.


Προσχήματα

Μην εκφοβίζετε τον νεκρό
με τα μαύρα φορέματά σας
τις οιμωγές σας
και τις εκκρίσεις των ματιών σας.
Αυτός απέδρασε από τον φόβο.
Γιατί ταράζετε
της ανυπαρξίας του τη γαλήνη;
Και είναι μάλλον άκομψο
να λυπάστε για τον εαυτό σας
με πρόσχημα τον θάνατό του.


Η Ζωή ρωτάει τον Θάνατο: - Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν εμένα και μισούν εσένα. Και ο Θάνατος απαντάει: - Γιατί εσύ είσαι ένα όμορφο ψέμα κι εγώ μια οδυνηρή αλήθεια.

Η ιστοσελίδα

Σχεδιαστής, κατασκευαστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Ράπτης

Επικοινωνία

Αριστοτέλης Ράπτης
Ν. Βαζαίου 8
Κρυονέρι
!4568 Αττική

+306977212853

telis1943@gmail.com